Kozmetik Ürünlerin Son Kullanım Tarihleri

Ne olacak bu son kullanım tarihleri bilmiyorum. O kadar büyük bir sorun ki. Henüz gıda da bile tam olarak son kullanım tarihleri sorunu çözülmüş değiş. Ben bilerek son kullanma tarihi kapansın diye geçmiş yoğurdun üzerine etiket basan bakkal tanıdım.

Aynı zamanda yiyecekte %90 üründe raf ömrü yazarken, açıkdıktan sonra xx zamanda tüketin. Dolapta şu kadar dışarda bu kadar vb. gibi birşeye hiç rastlamıyorum. Örneğin konserve bezelyeyi açtım. Ne zaman bitiyor bunun tarihi. Sulu ve vıcık vıcık olduğundan anlaşılmıyoda. İlla ağzımıza mı atıcaz bozuk şeyi. Bunun gibi bir sürü vıdıvıdı...öhöömmmm!... konu neydi??? hiihih

Kozmetik ürünlerinde genelde kutularda yazan son kullanım tarihleri (neden bilmem) şişelerde veya orjinal üründe yazmıyor. Videoda iki adet M.A.C ürününde o anda baktım ve göremedim. Hiçbirinde yazmıyor. Elimdeki başka marka far paletlerine baktım. Yok onlarda da yazmıyor. Ben de kendi araştırmamı yaptım ve sizlerle de bunu paylaştım. Takdir edersiniz ki yüzlerce ürün var ve her birini araştırmadım. Aklıma gelenleri sizlerle paylaştım.

Bunun dışında ürünlerin bozulduğunu nasıl anlarız:


Rengi değişmeye sararmaya veya kahverengileşmeye başlar
Kokusu değişir
Katmanlara ayrılır
Eski görünüşünden farklı olur. inceyse, kalın ya da daha ince olabilir
İçerisinde siyah noktalar olabilir. Bunlar bakteri kolonileridir.

Nasıl Korunur:
Isıdan, ışıktan ve nemden uzak tutarak
Kavanoz ürünleri elleri kullanmadan bir spatula ile alarak
Satın almadan önce tarihine bakarak

Ayrıca http://checkcosmetic.net/ sitesinden ürünlerin altındaki batch kod'dan ürün markası ve bu kodu girerek son kullanma tarihini öğrenebilirsiniz.

Videoda Unuttuklarımla başlıyorum:

Toz Far: 2 Yıl

Krem Far: 12-18 Ay 

Toz Allık: 2 Yıl

Krem Allık: 6 Ay

Göz Altı Kapatıcısı: 12-18 Ay

Pudra: 2 Yıl

Rimel

Rimel çok önemlidir. En çok açılıp kapanan ürünlerden biridir ve bakteri oluşumuna çok açıktır. 3 ayda bir yenilenmelidir. Eğer gözünüzde herhangi bir tahribat olursa makyaj yapmayı iyileşene kadar bırakın.


Fondöten
Ürün formülüne göre değişmektedir. Genel olarak raf ömürleri 1-2 yıldır. Yağsız fondöten 1 yıl. Yağ içerikli 18 ay- 2 yıl arası

Göz kalemi ve eyeliner.
Rimel gibi eyeliner da likit olduğu için 3 ayda bir değişmelidir. Ancak göz kalemi 2-3 yıl dayanır. Kullanmadan önce mutlaka açmak gerekir.


Ruj, Gloss ve dudak kalemi
Her iki yılda bir atılmalı. Ancak kalem 2-3 yıla kadar dayanır düzenli olarak açarsanız



Parfüm
Serin nemsiz ve ışıksız yerde sakladığınızda 2-3 yıl gidebilir. Bazı parfümler daha uzun olabilir. Şişe üzerinde tarih varsa dikkate alabilrsiniz. Parfüm de koku değiştirerek kendini belli eder.


Oje: 1 yıl


Vücut losyonu
2 -3  yılda bir. Vücut losyonları açık kavanozdakiler belirtilen süreden daha çabuk bozulur. Pompalı şişeler daha uzun dayanabilir.



Anti-aging ve Akne Tedavisi:  
Kavanoz şeklindeyse 1 ay. Kapalı tüp şeklindeyse 9 aya kadar dayanır.. Antioxidants çabuk bozulur, rengi hafif değiştiğinde atılmalıdır. Anti aging özelliğini 9 ayda kaybeder ve normal bir nemlendirici olarak kullanılmaya devam eder.
  

Şampuan, Saç Kremi ve Duş Jeli: 3 yıl


Kalıp sabun: 3 yıl


Traş köpüğü: 2 yıl


Deodorant: 2 yıl


Yüz ve göz kremi. anti aging içermeyen ve güneş koruucu içermeyen 18 ay dayanır


Güneş koruyucu: kapalı opak şişede ise 1 yıla kadar dayanır. Ancak bazıları  2 yıl kadar dayanabiliyor. 


Tüm organik ürünler. 4-6 aydan daha uzun dayanmazlar. Çabuk bakteri üretirler


VİDEO


Sebi Bebi

6 yorum:

  1. rimel konusunda çok sıkıntı çekiyorum çok sık rimel sürmediğim için 3 ayda bitmiyor rimelim keşke daha uzun ömürlü olsalar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. NNormal benim de öyle bitiyor, zaten göze sürdüğümüz için bitmeli ki hijyenik olsun :)

      Sil
  2. Checkcosmetic te birçok ürünün Son kullanma tarihine bakamıyorum markalar yok, yoksa ben mi göremiyorum, pastel, the balm, Pure beauty gibi.. Bir de loreal eyeliner ımı okuttum skt 12ay daha var diyor oysaki yaklaşık bir yıl önce almıştım. Ne yapmalıyım? Bilgi verirseniz çok sevinirim tesekkurler :)

    YanıtlaSil
  3. merhaba, peki kuru şampuan veya saç spreylerinin ortalama ömürleri ne kadardır?

    YanıtlaSil
  4. organix ürünü yazmıyor yardımcı olur musunuz eczaneden aldım ama ürünün dışı biraz yıpranmış sankı nerden bulabilirim

    YanıtlaSil
  5. bu siteler güvenilir değil 10 senedir duran krem vardı annemın kontrol etiğimde 2014 üretimi gözüküyo ..krem tarihi geçerse bozulur kokusu rengi dün yarım bir krem vardı magzadan verildi son kuıllanım tarihi 3 sene geçmiş diyo...

    YanıtlaSil

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Instagram