Yurtdışında internet kullanımına dikkat!


Öncelikle bununla ilgili Youtube kanalımda daha detaylı bir video yayınlayacağımı bildirmek isterim. Bu herkesin uyarılması gereken bir konu. Ancak şu an vaktim olmadığından hızlıca buradan paylaşmak istedim ki Yurtdışına çıktığınızda her türlü internet paketinizi iptal ettirip öyle çıkın. 

Ailemi bundan 2 yıl önce Vodafone'a geçirdim. İşverenim dahil herkes Vodafone'a geçti. Haziran ayında 6 günlüğüne Amsterdam'a gittim. Daha önce eşim gitmişti ve bana Vodafone Her Şey Dahil Pasaport paketi aldığını, google maps'i heryere giderken kullandığını, yeniden almamızı önerdi. Google Maps interneti çok az kullandığından günlük 25 MB internet paketi sunan bu paketi satın aldım. Ancak ülkeme geri döndüğümde Vodafone bana 850 TL ekstra ödemem gerektiği söyledim. Bunun ne ücreti olduğunu sorduğumda "detayları göremediklerini, faturanın 10 gün sonra kesileceğini" söylediler. Ben de ne olduğunu bilmediğim, hatta faturası kesilmemiş kabarık bir ücreti ödemeyeceğimi söyledim. Ve bana 3 gün içerisinde hattımı kapatacaklarını söylediler. 

Bu birinci anormallik: Faturası çıkmamış ne olduğunu bilmedikleri bir ücreti ödemediğim için hattımı kesiyorlar. 

İkinci anormallik: Konuşma yaptığım cihazımın ölçümlerine göre bu 6 günlük süre içerisinde toplam 131 MB kullanmışım. Yani eğer günlük 25MB kullansam 6 günde 150 MB hakkım olacaktı. 

Üçüncü anormallik: Faturamın kesilmesini ve sonrasında yasal itiraz hakkımı kullanmayı beklerken telefonuma "ayın 16'sında internet paketiniz yenilenecektir. İptal etmek için mesaj gönderin" yazıyordu. Tabi hattım kullanıma kapalı olduğundan müşteri hizmetlerini aradım. Müşteri hizmetlerinden bana "bu faturayı ödemediğim taktirde, (yani 850 TL'lik detayları görünemeyen faturayı )hattım kapalı olduğu halde "Asla kullanamayacağım internet paketimin, hatta konuşma paketimin yenileneceğini, Ödeme yaparsam ancak değişiklik yapabileklerini" söylediler. Yani ben zamanı gelmemiş bir faturaya itiraz hakkımı kullanmayı beklerken dava süresi 12 ay bile sürse, 12 aylık kullanamayacağım internet paketinin de faturasını bana zorla ödetecekleri anlamına geliyor. Aranızda avukat olan varsa, bu konuda bilgi verirse bize memnun oluruz, çünkü yapmak istedikleri şey oldukça illegal görünüyor.

Şimdi size dava sürecini anlatayım. 
Suadiye Vodafone bayisine "ya 25Mb'tan fazla internet kullanırsam nerden bilicem" diye sorduğumda 25MB ile onlarca mailimi okuyabildiğim gibi cümleler sarfettikten sonra,"Zaten telefonunuza bittiğine dair uyarı mesajı geliyor" dendi.

Tüketici derneğini aradığımda bana, satın aldığım paket aşımı gerçekleştiğinde firmanın bana "paketimin bittiğine dair" bir mesaj göndermesi gerekiyormuş di bilgi de aldım. Bu yasal bir zorunlulukmuş. Ancak bana gelen mesaj ise "DEĞERLİ ABONEMİZ, GÜNLÜK YURTDIŞI İNTERNET KULLANIMINIZ 30TL'YE ULAŞTI. BUNDAN SONRAKİ KULLANIMINIZ STANDART TARİFE ÜZERİNDEN ÜCRETLENDİRİLECEKTİR. EĞER TÜRKİYE'DEKİ TARİFENİZDE İNTERNET HAKKINIZ VARSA VE PASAPORT HERŞEY DAHİL FATURALI SEÇENEĞİNE SAHİPSENİZ, GEÇERLİ ÜLKELERDE YURTDIŞI KULLANIMINIZ TARİFENİZDEN DÜŞECEĞİNDEN, BU MESAJI LÜTFEN DİKKATE ALMAYINIZ" diye bir mesaj geldi, her gün.
Yani bana 25MB'ı aştığıma dair bir uyarı gelmemesine karşın, TL bazından bir uyarı gelip, bunu da Herşey Dahil Pasaport Paketinde olduğum için bu mesajı dikkate almamam gerektiğine dair bir mesaj geldi. Hepsi delil olarak telefonumda duruyor.

Yani herşeye rağmen, ben GB'larca veri kullansam da, bana bunu bildirmesi gerekirken bildirmediği için bu fatura yasal değildir.

Kaldı ki zaten cihazımın ölçümlerine göre belki bazı günler de günlük kullanımda 5-10 MB aşmış olsam da totalde en azından fazla kullanmadığım hatta daha düşük kullandığım bellidir. Hadi desinler ki 5 gün hiç kullanmamışsınız ama 1 gün 25MB'ı aşıp 105 MB kullanmışsın. Bunun da bedeli 850 TL. 

Sonuç itibari ile Vodafone uluslararası bir şirket olduğu için güvendiğim bir operatörken, yurtdışı kullanımı daha bir ucuz olacakken, bana bilerek ve kasıtlı olarak uyarı mesajı gelmediğini düşündürmekten başka birşey yaptırmıyor. Özellikle de internet paketimi yenilenme zamanı gelmeden iptal etme hakkım varken iptal etmedikleri, Yurtdışında ise herhangi bir paket satın almayan bir şahsın günlük 30TL kullanım yaptığını ölçebilen bir firmanın bana Herşey Dahil pasaport paketimin bittiğini mesaj atmamasının bilerek ve kasti olduğunu düşünmekten kendimi alamıyorum.

Ayrıca eşime Türkiye'de olduğumuz tarihlerde yani ayın 18-23'ü arası yurtdışındaydık ama eşime 7 HAziranda 4-5 kere yurtdışını aradığına dair 26 TL daha ekstra kesmişler. Fakat böyle bir kullanım asla yok, hem telefon kayıtlarında böyle birşey yok, hem de böyle bir yurtdışı bağlantımız yok ve biz bu konularda oldukça bilinçliyiz.

Bunların dışında sizi bir konuda daha uyarmak istiyorum. Bu aralar GSM şirketlerine bir haller oluyor gerçekten. 
Ablama hiç sahip olmadığı bir hat için Turkcell'den fatura geldi. O da itiraz etti. Yani bir şekilde üzerine hat açılmış.

Aynı şey dün bir arkadaşımın başına geldi. Şansa kardeşimi ziyarete gitmişken arkadaşın elinde mahkeme kağıdı gördüm. Çocuk bembeyaz olmuştu avukatlarla konuşuyordu. Hiç sahip olmadığı ve almadığı bir hat için Vodafone'dan 3750 TL'lik bir fatura gelmiş. Bunlar da yeni moda, lütfen bu tip şeyler başınıza gelirse üşenmeyip tüketici mahkemelerine gidin.

Bu konu ile ilgili sizin de yorumlarınızı bekliyorum.

Güncelleme: Vodafone ayın 5'inde aradığımda "Faturamın 15'inde kesileceğinden detayları göremediğini söylemişti" ya. 15'inde aradığımda faturamın kesildiğini ancak detaylarının 1 hafta sonra yani ayın 21'inde sisteme düştüklerini söylediler. Şaka gibiler inanılır gibi değil.
Ayrıca 21'inde fatura detaylarımın adresime gönderilmesini istedim itiraz edeveğim için ve bugün 14.08.2013 hala ne gelen var ne giden.

Sebi Bebi

9 yorum:

  1. vodafone son zamanlarda böyle saçma şeyler yapıyor ya erkek arkadaşımında başına böyle bir durum geldi normalde 30 40 tl lik konuşma paketi varken ay ortasında kendi kendine paketi iptal edip (mesaj göndermeden) ayın diğer kalan günlerini normal tarifeden hesaplayarak 350 tllik fatura çıkardılar iki defa itiraz ettik ikisini de redettiler mesaj neden gelmedi deyince sistem yoğun olduğu için yavaşlığından dolayı olabileceğini bu konuda bi bilgileri olmadığını ve yapabilecekleri bişey olmadığını söylediler mecburen paşa paşa ödedik bizde.birkaç kişiden daha buna benzer şikayetler duydum

    YanıtlaSil
  2. Üşenmeyin, itiraz mektubu yazın, iadeli taahhütlü yollayın. ve taahhüt gelince 7 gn bekleyin cevap gelse de gelmese de bölgenizde bulunan Tüketici mahkemelerine gidin. YAzık günah

    YanıtlaSil
  3. benimde turkcellde başıma geldi. bana paket sunup ben bu paketi onayladıktan 2 ay sonra fatura olması gerekenden fazla geldi. arayıp sorduğumdaysa bana bu paket sizin öğrenci tarifenizde geçerli değil dediler utanmadan. bende paket öneri yapan sizsiniz, paketiniz onaylandı diyen sizsiniz, 2 aydır bu pakete güvenerek mesajlaşan benim dalga mı geçiyorsunuz dedim. sonuç kusura bakmayın ama bu parayı ödemek zorundasınız !
    çok ilginç gerçekten ben öğrenci olduğum için ve o dönem vakit konusunda da sıkışık olduğum çok fazla peşinden koşmadım bu işin. ama kesinlikle susmamak sesini yükseltmek ve hakkını aramak lazım.

    YanıtlaSil
  4. Bende wireless'tan sürekli internete girmeme rağmen, Turkcell 0.01 kr olarak sürekli internet kullanımı adı altında kesintiler yapıyor. Şaka gibi.

    YanıtlaSil
  5. Vodafone bu çirkin stratejisini hiçbir zaman değiştirmeyecek sanırım. Senelerdir bu duyduğum kaçıncı...

    YanıtlaSil
  6. sevgili sebile,
    aynı şey benim de geçen sene bi Avrupa turuna çıktığımda avea tarafından başıma geldi ve 750 lira fatura ödemek zorunda kaldım. ve bana da bildiri mesajı gelmedi ayrıca pariste tatilimin tam ortasında fatura sorgulama yatığımda sadece 100 tl olduüu msjı gelmedine rağmen ondan 5 gün sonra eve döndüğümde 750 lira fatura ile karşılaştım.

    YanıtlaSil
  7. Vodafone2dan itiraz için fatura detayı istedim hala gelmedi. Siz de itiraz edin, sonra da onlardan gelen cevap üzerine tüketici mahkemesine gidin. Ben ödemiyorum şu an

    YanıtlaSil
  8. Canm benmde vodafonda buna benzer sorunum oldu. Sabit faturamin uzerine 200 lira paket asim ucreti gel.isti herhangi bi paketinizi astiniz die bilgilendirme yapmadiklarini belirttim musteri hizmetlerinden baktilar aaa siz msj gelmemis dedi yazdi cizdi hem asilan kismi hrmde sabiti hepsini kendileri odedi

    YanıtlaSil
  9. Canm benmde vodafonda buna benzer sorunum oldu. Sabit faturamin uzerine 200 lira paket asim ucreti gel.isti herhangi bi paketinizi astiniz die bilgilendirme yapmadiklarini belirttim musteri hizmetlerinden baktilar aaa siz msj gelmemis dedi yazdi cizdi hem asilan kismi hrmde sabiti hepsini kendileri odedi

    YanıtlaSil

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Instagram